Amfa5000 nu van €199,00 voor €149,00
Nog
om je bestelling te ontvangen
Bestel Amfa5000
  • Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren
Klanten beoordelen ons 4.6 van 5

De meest gehoorde nadelen van waterontharders

Waterontharders die voorzien zijn van filters, halen wel kalk uit het water. Dit is een voordeel als u altijd zachter water wilt. Andere voordelen zijn vooral indirect, zoals het minder wegspoelen van zeepproducten en de vermindering van uw CO2-uitstoot. Aan het gebruik van waterontharders zitten daarentegen wel veel nadelen, bijvoorbeeld voor uw portemonnee.

De vraag is nu of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen.

Kosten waterontharder

De eerste potentiële valkuil is de waterontharder prijs die u betaalt voor het hebben van een waterontharder met filters. Vergis u niet in de kosten. Naast de aanschafkosten betaalt u veel geld voor onderhoudsbeurten en kilo’s zout. Alles bij elkaar kan het aanschafbedrag oplopen tot € 2100,- met € 175,- aan jaarlijkse kosten.

Aanschaf en installatie

Waterontharders met filters zijn niet goedkoop. Voor een degelijk exemplaar betaalt u tussen de € 1000 en € 1800,-. Voor dit bedrag wordt de waterontharder geleverd, maar nog niet geïnstalleerd. De installatiekosten liggen meestal rond de € 275,-. De monteur moet het complete systeem namelijk ook nog aansluiten op een afvoer of een riool. Hier gaat veel tijd in zitten en dat kost geld.

Onderhoud

Een waterontharder die werkt met zout heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. De onderhoudsmonteur komt de filters reinigen, eventuele reparaties uitvoeren en het zout bijvullen. Dit is een jaarlijkse kostenpost van ongeveer € 125,-. Dit bedrag loopt op als uw waterontharder meerdere reparaties nodig heeft en de monteur langer bezig is. Het onderhoud moet elk jaar uitgevoerd worden, want anders heeft u na de gemaakte investering alsnog last van hard water.

Zout bijvullen

U moet het zout in het systeem wel vaker dan één keer per jaar vervangen. De onderhoudsmonteur vult het zout bij als het op dat moment nodig is, maar u moet zelf zout in huis halen om het systeem goed draaiende te houden. Om de 8 weken moet u zout bijvullen. U kunt zout inkopen voor € 12,50 per 25 kilo. Bij een huishouden van vier personen is er 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis bent u rond de € 50,- kwijt aan zout voor het wateronthardersysteem.

Overlast wateronthardersysteem

Misschien wel de diepste valkuil is het geluid. Veel mensen onderschatten het geluid dat waterontharders maken. Waterontharders die u niet kunt programmeren, slaan op willekeurige momenten aan om water te ontharden en klaar te maken voor consumptie. Eenmaal aangeslagen, produceert een waterontharder veel geluid. Dit zorgt overdag voor overlast als het systeem in of dicht bij het woongedeelte staat. In de nacht verstoort het uw slaap, waardoor u in de ochtend gebroken uit bed stapt. Daarnaast neemt een wateronthardersysteem veel ruimte in, ruimte die u misschien niet heeft of niet kunt missen. Vergis u dus niet in de grootte en het geluid dat het wateronthardersysteem produceert.

Geen hardheid instellen

Om optimaal te profiteren van een waterontharder moet u een resthardheid instellen. Als u een verkeerde resthardheid instelt, dan kan het voorkomen dat het systeem het water niet goed onthardt. De hardheid instellen is niet lastig, maar de juiste resthardheid vinden wel. De waterhardheid verschilt namelijk per gemeente en staat vaak niet eens vast. U heeft veel geduld nodig om de juiste resthardheid te vinden, omdat u het water pas kunt testen als het systeem aanslaat en water verwerkt.

Weging voor- en nadelen waterontharder

Om een waterontharder optimaal te laten werken is er veel onderhoud, tijd en geld nodig. We hebben de meest gehoorde nadelen en potentiële valkuilen benoemd om u bewust te maken van de hoeveelheid werk die in het operationaliseren van een wateronthardersysteem gaat zitten. Het voordeel van het verwijderen van kalk en de indirecte voordelen wegen niet op tegen de nadelen van een waterontharder met filters. Er zitten te veel nadelen aan het gebruik van een wateronthardersysteem.

Ga voor de Amfa4000®

Ons zelfontwikkelde alternatief voor een waterontharder, de Amfa4000®, heeft geen van deze nadelen en is een stuk goedkoper. Voor een eenmalig bedrag van €159,- wordt de ontharder de volgende dag bij u thuis geleverd. U plaatst de ontharder eenvoudig aan de bestaande leiding. De Amfa4000® zorgt ervoor dat er geen hard algoniet, wat u kent als kalksteen, meer vormt. Dit antikalk systeem haalt de mineralen calcium en magnesium niet uit het water maar verandert de kristalstructuur waardoor deze niet meer neerslaan. Het beste is dat het systeem onderhoudsvrij en milieuvriendelijk is.
De Amfa4000® is onze zelfontwikkelde antikalksysteem en heeft veel voordelen voor zo’n klein systeem. De magnetische velden van 1600 Gauss zorgen ervoor dat de kristalstructuur verandert waardoor deze mineralen niet meer neerslaan. Het systeem haalt geen kalk uit het water, maar onderdrukt de negatieve effecten wanneer het water stroomt. Lees hier meer over de invloed van het aantal Gauss in waterontharders.

Nederlands