Amfa5000 nu van €199,00 voor €149,00
Nog
om je bestelling te ontvangen
Bestel Amfa5000
  • Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
  • Gratis retourneren
Klanten beoordelen ons 4.6 van 5

Wasmachine ontkalken

Voor een lange levensduur van uw wasmachine is het belangrijk om hem regelmatig te ontkalken. Kalkaanslag tast namelijk het verwarmingselement aan, waardoor de machine meer moeite moet doen om op te warmen. Ook kunnen er kalkrestjes achterblijven in uw schone was, die eruitzien als witte strepen of een witte waas. Waterontharder.com geeft u tips: uw wasmachine ontkalken was nog nooit zo gemakkelijk.

Hoe ontkalkt u uw wasmachine?

Er zijn verschillende manieren om uw wasmachine te ontkalken. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld:

 Chemisch ontkalkingsmiddel
 Azijn
 Soda
 Vaatwastablet

Stap 1: Ontkalkingsmiddel

Kies een ontkalkingsmiddel voor de wasmachine. Azijn of een chemisch antikalkmiddel doet u in het wasmiddelbakje. Kiest u voor een kopje soda of een vaatwastablet om de wasmachine te ontkalken, dan doet u dit direct in de wastrommel.

Stap 2: Wasprogramma aanzetten

Kies voor een wasprogramma op 40 of 60 graden en zet de machine aan. Let op: u laat de wasmachine leeg draaien, zonder was. Anders kan het ontkalkingsmiddel de was aantasten. Laat het hele programma draaien.

Stap 3: Wasmachine nog een keer laten draaien

Zodra het wasprogramma klaar is, zet u de machine nog een keer aan zonder ontkalkingsmiddel. Laat hem ook deze keer leeg draaien. Er kan namelijk wat antikalkmiddel achterblijven in de wasmachine na het eerste programma. Door het apparaat een tweede keer aan te zetten, weet u zeker dat hij weer helemaal schoon is.

Wasmachine schoonmaken

Nu u de wasmachine goed ontkalkt heeft, is het belangrijk dat u hem schoon blijft houden. Zo voorkomt u niet alleen hardnekkige kalkaanslag, maar krijgen vetluis, huidschilfers en haren geen kans meer uw wasmachine te verstoppen. Uw wasmachine goed schoonmaken doet u als volgt:

Stap 1: het zeepbakje

Om te beginnen is het belangrijk dat ook het zeepbakje regelmatig schoongemaakt wordt. Laat het bakje even weken in een sopje met schoonmaak- of afwasmiddel of laat hem meedraaien in de vaatwasser.

Stap 2: de trommel schoonmaken

Aangezien er vieze was de trommel ingaat, is het niet raar dat ook deze eens in de zoveel tijd een goede schoonmaakbeurt kan gebruiken. Het schoonmaken van de trommel kunt u op verschillende manieren doen. Zo kunt u een wasje op 90 graden laten draaien. Deze hoge temperatuur zorgt er namelijk voor dat de bacteriën sterven en zeepresten weggespoeld worden. Let er wel op dat de was die u op 90 graden gaat wassen daar ook daadwerkelijk tegen kan. Heeft u geen was die op 90 graden gewassen kan worden? Dan kunt u ook een lege trommel laten draaien.

Stap 3: het pluizenfilter legen

Als laatste is het belangrijk dat u uw pluizenfilter regelmatig leegt. In het pluizenfilter kunnen zich pluizen, haren en kleine voorwerpen ophopen. Wanneer het filter verstopt is, kan de afvoer geblokkeerd raken. Om schade te voorkomen kunt u het pluizenfilter het best een paar keer per jaar schoonmaken.

Kalkaanslag voorkomen in uw wasmachine

Uw wasmachine ontkalken is een hele klus. Daarom is het beter om hem te beschermen tegen kalkaanslag. De oplossing is een antikalk systeem. Deze neutraliseert kalk in het water en voorkomt zo dat kalk zich hecht aan de wastrommel, het verwarmingselement én uw kleding. Ook uw douchekop, waterkoker, strijkijzer en koffiezetapparaat gaan langer mee door een antikalk systeem.

Met de Amfa4000® geniet u altijd van zacht water. Dat is beter voor uw huishoudelijke apparatuur, maar ook voor uw was en het milieu. Bovendien bespaart u op wasmiddel, shampoo en kalkreiniger, omdat u hier veel minder van nodig hebt. Bekijk meer voordelen van een antikalk systeem.

Meest gestelde vragen over het ontkalken van uw wasmachine

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine ontkalken?

De waterhardheid verschilt per regio. Hoe harder uw water, hoe meer kalkdeeltjes erin zitten en hoe vaker u de wasmachine moet ontkalken. Over het algemeen raden we aan om dit elke twee maanden te doen. Ontdek hoeveel kalk het water in uw regio bevat, zodat u hier rekening mee kunt houden. Aan het verwarmingselement in uw wasmachine kunt u vaak goed zien of het nodig is om het apparaat te ontkalken. Het element is dan namelijk helemaal wit van de kalkaanslag.

Is hard water slecht voor de was?

Kalk blijft niet alleen achter in de wasmachine, maar ook in uw pas gewassen kleding. Daarom voelen kledingstukken soms wat hard aan na het wassen of krijgen ze een witte waas. Door de minuscule kalkdeeltjes in uw kleding kunt u huidirritaties krijgen.

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?

Op de flacon van uw wasmiddel staat hoeveel u moet gebruiken. Daarnaast is de hoeveelheid wasmiddel afhankelijk van de hardheid van het water. Hoe harder uw water is, hoe meer wasmiddel u nodig heeft om uw was schoon te krijgen. Bekijk de waterhardheid in uw gemeente. Als u een antikalk systeem heeft, gebruikt u ongeveer een kwart minder wasmiddel.

Bestel een Amfa4000®

Bij Waterontharder.com bestelt u het Amfa4000 antikalk systeem om uw wasmachine en andere huishoudelijke apparatuur voortaan te beschermen tegen kalkaanslag.

Amfa4000® nu bestellen

Nederlands