De Amfa4000® nu € 129
Nog
om je bestelling te ontvangen

Waterkoker ontkalken

In veel keukens is de waterkoker een van de meest gebruikte apparaten. Tijdens het koken zorgt hij ervoor dat je snel heet water bij de hand hebt en als je zin krijgt in een kopje thee is het water op enkele minuten tijd warm. Als je de waterkoker veel gebruikt, is het belangrijk om hem regelmatig te ontkalken. Moeilijk is dat niet, je kunt gebruikmaken van een van de volgende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes:

  • Sap van één citroen (citroen in poedervorm werkt ook goed)
  • Een scheut natuurazijn
  • Een scheut ontkalker

Stap 1: Maak de waterkoker leeg

Als eerste is het belangrijk om eventueel resterend oud water in de waterkoker weg te gooien. Vul daarna de waterkoker met nieuw water en voeg het schoonmaakproduct toe.   

Stap 2: Ontkalken!

Heb je ervoor gekozen om te reinigen met citroen? Dan moet je niet veel doen. Laat het water met het citroensap erin een paar uur staan, zodat de kalk langzaam loslaat. Als je de waterkoker schoonmaakt met azijn, dan breng je het water aan de kook en laat je de waterkoker nog 30 minuten staan. Als je gebruik maakt van ontkalker,, dan is koken ook niet nodig. Op een kwartiertje tijd is de kalk opgelost.

Stap 3: Verwijderen van het schoonmaakproduct

Nu is het belangrijk om de laatste restjes van de schoonmaakmengeling uit de waterkoker weg te spoelen, want wie wil er nu een kopje thee dat naar citroen, azijn of ontkalker smaakt? Door de binnenkant met een sponsje of afwasborstel te behandelen, weet je zeker dat alles echt helemaal weg is.

Veelgestelde vragen over het ontkalken van de waterkoker

Waarom heb ik last van kalkafzetting in mijn waterkoker?

In Nederland zitten er kleine kalkdeeltjes in het water, omdat er in onze bodem veel kleine schelpjes te vinden zijn. De waterhardheid verschilt echter van streek tot streek. In Oudergaarde, België, zit er bijvoorbeeld, bijna twee keer zoveel kalk in het water als in Maaseik.

Hoe vaak moet ik de waterkoker ontkalken?

Duurt het langer voordat het water kookt en zie je veel witte aanslag op het verwarmingselement? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om de waterkoker nog eens te ontkalken. Over het algemeen kun je als vuistregel aanhouden dat een waterkoker om de twaalf weken gereinigd moet worden.

Is het ongezond om water met kalk te drinken?

Nee, water met kalk drinken is op geen enkele manier schadelijk voor de gezondheid. Mensen met een gevoelige huid kunnen baat hebben bij zacht water met weinig kalk.

Minder vaak je waterkoker ontkalken?

Het is dan wel niet zoveel werk om je waterkoker te ontkalken, toch doe je dat werkje natuurlijk liefst zo weinig mogelijk. Met de Amfa4000 geniet je van heerlijk zacht water en is het bijna niet meer nodig om de waterkoker te ontkalken. Wil je meer te weten komen over deze ingenieuze waterverzachter? Meer informatie vind je op onze Amfa4000 informatiepagina. Neem voor vragen contact op met de adviseurs via service@waterontharder.com.