De Amfa4000® nu € 129
Nog
om je bestelling te ontvangen

Wasmachine ontkalken

Om lang gebruik te kunnen maken van je wasmachine is het belangrijk om ze regelmatig te ontkalken. Kalkafzetting tast het verwarmingselement aan, waardoor je machine meer moeite moet doen om op te warmen. Er kunnen ook kalkrestjes achterblijven op je schone was, die eruitzien als witte strepen of een witte waas. Waterontharder.com geeft je tips: het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je wasmachine te ontkalken.

Hoe ontkalk je je wasmachine?

Er zijn verschillende manieren om je wasmachine te ontkalken. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld:

  • Chemische ontkalker
  • Azijn
  • Soda
  • Vaatwastablet

Stap 1: Ontkalker

Kies een ontkalker voor de wasmachine. Doe azijn of chemische ontkalker in het wasmiddelbakje. Als je kiest voor een kopje soda of een vaatwastablet om de wasmachine te ontkalken, dan doe je die rechtstreeks in de wastrommel.

Stap 2: Wasprogramma starten

Kies voor een wasprogramma op 40 of 60 graden en zet de machine aan. Let op: laat de wasmachine leeg draaien, zonder was. Anders kan de ontkalker de was aantasten. Laat het hele programma lopen.

Stap 3: Doe de wasmachine nog een keer draaien

Zet de machine nog een keer aan zonder ontkalker zodra het wasprogramma klaar is. Laat het toestel ook deze keer leeg draaien. Het is mogelijk dat er na het eerste programma wat ontkalker achtergebleven is in de wasmachine. Door het toestel nog een keer aan te zetten, weet je zeker dat het terug helemaal proper is.

Voorkom kalkafzetting in je wasmachine

Je wasmachine ontkalken is een hele opdracht. Daarom is het beter om ze te beschermen tegen kalkaanslag. De oplossing is om een waterverzachter te installeren. Die neutraliseert kalk in het water en voorkomt dat kalk zich aan de wastrommel, het verwarmingselement én je kledij kan hechten. Ook je douchekop, waterkoker, strijkijzer en koffiezetapparaat gaan langer mee door een waterverzachter.

Met de Amfa4000 waterverzachter kun je altijd genieten van zacht water. Dat is beter voor je huishoudtoestellen, maar ook voor je was en het milieu. Bovendien bespaar je op wasproduct, shampoo en ontkalker, omdat je daar veel minder van nodig hebt. Bekijk meer voordelen van een waterverzachter.

Meest gestelde vragen over het ontkalken van je wasmachine

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine ontkalken?

De waterhardheid verschilt van streek tot streek. Hoe harder het water, hoe meer kalkdeeltjes erin zitten en hoe vaker je de wasmachine moet ontkalken. Over het algemeen raden we aan om dat om de twee maanden te doen. Ontdek hoeveel kalk het water in jouw regio bevat, zodat je er rekening mee kunt houden. Aan het verwarmingselement van je wasmachine kun je vaak goed zien of het nodig is om het toestel te ontkalken. Het element is dan helemaal wit van de kalkaanslag.

Is hard water slecht voor de was?

Kalk blijft niet alleen achter in de wasmachine, maar ook in je pas gewassen kledij. Daarom voelen kledingstukken soms wat hard aan na het wassen of hebben ze een witte waas. Door de minuscule kalkdeeltjes in je kledij, kun je last krijgen van huidirritatie.

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?

Op de flacon van je wasmiddel staat hoeveel je moet gebruiken, maar de hoeveelheid wasproduct die je nodig hebt is ook afhankelijk van de hardheid van het water. Hoe harder het water, hoe meer wasproduct je nodig hebt om je was proper te maken. Bekijk de waterhardheid in jouw gemeente. Met een waterverzachter, verbruik je ongeveer een kwart minder wasproduct.

Bestel een waterverzachter

Bij Waterontharder.com bestel je de Amfa4000 waterverzachter om je wasmachine en andere huishoudtoestellen voortaan te beschermen tegen kalkaanslag.