De Amfa4000® nu € 129
Nog
om je bestelling te ontvangen

Douchekop ontkalken

Als de gaatjes van je douchekop verstopt raken door kalkafzetting, dan wordt het water niet meer goed verdeeld. Gelukkig kan je dit zelf gemakkelijk oplossen door hem te reinigen met azijn.

Stap 1: Demonteren

Tussen de slang en de douchekop zit een scharnier dat je los kunt draaien, maar als er veel kalkafzetting is, kan dit lastig zijn. Je kunt dan gebruik maken van een tang, maar zet er niet te veel kracht op, want dan kan het scharnier breken. Zitten er bruine vlekjes rond het verbindingsstuk? Gebruik dan eerst een roestwerend product. Als er veel witte kalk op het scharnier zit, dan zal je de douchekop sneller kunnen losdraaien als je een beetje WD-40 op het scharnier spuit.

Stap 2: Weken in azijn

Laat de wasbak of een emmer vollopen met water en doe hier azijn bij. De perfecte water-azijnverhouding is een deel water op twee delen azijn. De douchekop moet volledig onder water liggen. Nu moet je alleen nog 24 uur geduld hebben.

Stap 3: Douchekop afspoelen

Na een dag weken, is de kalk opgelost. Spoel de douchekop nu af met koud water en maak hem opnieuw vast aan de doucheslang. Zet de douche ten slotte heel even aan om de laatste restjes azijn en kalk weg te spoelen uit de douchekop.

Veelgestelde vragen over het ontkalken van een douchekop

Hoe ontkalk ik een douchekop die aan de muur bevestigd is?

Soms is het niet mogelijk om de douchekop los te maken van de slang, bijvoorbeeld als die aan de muur bevestigd is. Gelukkig is het dan nog altijd mogelijk om de douchekop in azijn te laten weken. Het enige wat je in zo’n geval nodig hebt, is een plastic zak. Giet er de mengeling van azijn en water in en knoop hem rond de douchekop.

Hoe kan ik voorkomen dat de douchekop verstopt raakt?

Als je na het douchen de douchekop afdroogt met een doek, blijft er minder water achter in de douchekop. Het is dit opgedroogde water dat kalkaanslag veroorzaakt. Als je het steeds verwijdert na het douchen, raken de gaatjes van de douchekop minder snel verstopt.  

Waarom zit er kalk in mijn douchekop?

In België is de bodem heel rijk aan kalk en mineralen. Daarom zitten deze ook in het leidingwater. Afhankelijk van het bodemtype in de gemeente waar jij woont, is het water bij jou thuis harder of zachter. Benieuwd naar de hardheid van uw leidingwater? Bekijk ons overzicht met de hardheid van water in België.

Nooit meer last van kalkaanslag?

Met de Amfa4000 waterverzachter geniet je elke dag van heerlijk zacht water. Als je dit kleine apparaat op je waterleiding plaatst, zal het niet meer nodig zijn om je douchekop te ontkalken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees meer over de werking van de Amfa4000 en de voordelen van zacht water. Neem voor vragen contact op met de adviseurs van Waterontharder.com via service@waterontharder.com.